Karcinom jednjaka

Karcinom jednjaka

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:06

Jednjak (esophagus) je mišićna cijev, dužine oko 25 cm, kojom hrana prolazi od grla do želuca. Mišićni slojevi jednjaka se šire za vrijeme prolaska hrane te stežu kako bi ubrzali njen put ka želucu. Na donjem kraju jednjaka je spoj sa želucem i tu se nalazi kružni mišić (donji ezofagusni sfinkter) koji dozvoljava prolaz hrane u želudac. Taj je mišić normalno stegnut, a opušta se nakon kontakta s hranom, dozvoljava njen prolazak, a nakon toga se zatvara i sprječava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Unutrašnjost (šupljina) jednjaka obložena je sluznicom koja se razlikuje od sluznice želuca te nije predviđena za učestali kontakt s kiselinom. Kiselina se normalno nalazi u želucu gdje ima ulogu u probavi hrane. Duža prisutnost kiseline u jednjaku uzrokuje cijeli niz oštećenja. Jednjak iz prsne u trbušnu šupljinu prolazi kroz otvor u dijafragmi (ošitu), velikom plosnatom mišiću koji razdvaja ove dvije šupljine te ima ulogu pri disanju. Otvor u dijafragmi kroz koji prolazi jednjak naziva se dijafragmatični hiatus.

Rak jednjaka

Rak jednjaka se dijeli ovisno o porijeklu i izgledu stanica pod mikroskopom, u dvije glavne podvrste:

skvamozni karcinomi (poznat i kao epidermoidni karcinom): nastaju u skvamoznim stanicama koje oblažu jednjak. (Skvamozne stanice nalazimo u tkivima koja formiraju površinu kože, oblažu šupljikave organe u tijelu i izlaze u respiratornom i probavnom traktu.) Ovaj tip karcinoma se obično razvija u gornjem i srednjem dijelu jednjaka.
adenokarcinomi (razvijaju se u stanicama koje oblažu određene unutarnje organe i imaju žljezdanu strukturu): obično se razvijaju u žljezdastom tkivu donjeg dijela jednjaka.
Način liječenja je sličan za oba tipa karcinoma.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Rizični faktori

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:07

Glavni rizični čimbenik za razvoj karcinoma jednjaka je Barretov jednjak. Barretov jednjak nastaje kad se normalne stanice sluznice donjeg dijela jednjaka (skvamozne stanice) zamijene drugom vrstom stanica (crijevne stanice). Ovo se događa nakon ponavljanog oštećenja jednjaka kiselinom. Najčešći uzrok Barretova ezofagusa je dugotrajna GERB (gastroezofagealna refluksna bolest). Crijevne stanice kod Barretova jednjaka su otpornije na kiselinu nego skvamozne stanice, što bi mogla biti prilagodba na kronično izlaganje kiselini. Problem s ovom prilagodbom jest potencijal pretvorbe crijevnih u karcinomske stanice. Stoga se pacijentima s Barretovim jednjakom preporučuju povremene endoskopske pretrage kako bi se eventualni karcinom uočio u ranom stadiju. Stanje se obično dijagnosticira kod osoba starijih od pedeset godina, ali se može naći i u mlađih. Ostali rizični faktori su:

godine: najčešće se razvija kod starijih osoba, iznad 60 godina;
spol: češći je u muškaraca
pušenje cigareta
alkohol
Ovi faktori ne jamče pojavu raka jednjaka, ali povećavaju vjerojatnost njegovog nastanka. Bilo bi dobro o njima razgovarati s liječnikom jer on može predložiti način kako smanjiti vjerojatnost pojave raka jednjaka i isplanirati raspored kontrolnih pregleda. Najbolji način za prevenciju raka jednjaka je prestati sa pušenjem i prekomjernim konzumiranjem alkohola.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Simptomi

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:07

Mogući simptomi:

poteškoće u gutanju (disfagija). To je najuobičajenija pritužba,ali se općenito ne primjećuje dok se lumen jednjaka ne suzi do jedne polovice ili jedne trećine normalnog, zbog svoje elastičnosti.
povraćanje krvi,
žgaravica,
curenje sline,
zadah,
regurgitacija hrane,
bol u prsima koja nije povezana s jelom,
gubitak težine je uobičajen i često značajan (više od 10 posto ukupne tjelesne težine),
kašalj koji je izazvan gutanjem upozorava na lokalno širenje u traheju sa rezultirajućom traheoezofagealnom fistulom.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Dijagnostika

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:08

Dijagnosticiranje započinje sa pregledom i uzimanjem kompletne osobne anamneze pacijenta. Ukoliko postoje simptomi liječnik će izvršiti poseban rendgenski pregled koji se naziva gutanje barija. Za ovaj test bolesnik pije tekućinu koja sadrži barij, a to omogućava da se jednjak lakše vidi na rendgenskoj snimci. Liječnik također može pregledati unutrašnjost jednjaka sa tankom, osvijetljenom cjevčicom koja se naziva endoskop. Endoskop se uvlači kroz usta i niz grlo u jednjak. Prije testiranja, na grlo se aplicira lokalni anestetik tako da se ne osjeća nikakva bol. Prednost endoskopije je što omogućava direktnu vizualizaciju abnormalnosti, kao i uzimanje uzoraka tkiva za patohistološku analizu. Ukoliko liječnik primijeti tkiva koja nemaju normalan izgled, uklonit će mali komadić tkiva kako bi se pregledao pod mikroskopom radi utvrđivanja malignih stanica. Postupak se naziva biopsijom. Rendgenski snimak s barijem ne olakšava biopsiju ali je manje invazivan i također može identificirati male abnormalnosti. Liječnik također može pregledati unutrašnjost traheje s drugom tankom osvijetljenom cjevčicom. Ovo se naziva bronhoskopija. Treba je izvršiti kako bi se otkrilo širenje zloćudnih tumora na traheju kod svih slučajeva zloćudnih tumora jednjaka.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Stupnjevanje

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:09

Kad se karcinom dijagnosticira određuje se stupanj lokalne i udaljene proširenosti bolesti kako bi se pružila odgovarajuća terapija i prognoza. Testovi koji se primjenjuju kod utvrđivanja proširenosti bolesti su:

CT scan
scintigrafija kostiju
bronhoskopija
Proširenost bolesti se ocjenjuje po slijedećim kriterijima:

Stadij Promjene
I Rak se nalazi na gornjim slojevima stanica koje oblažu jednjak.
II Rak je zahvatio dublje slojeve jednjaka, proširio se je na okolne limfne čvorove blizu jednjaka, ali nije se proširio na druge dijelove tijela.
III Rak je zahvatio još dublje slojeve jednjaka, proširio se je na okolno tkivo ili limfne čvorove blizu jednjaka, ali nije se proširio na druge dijelove tijela.
IV Rak se je proširio u druge dijelove tijela. Rak jednjaka može metastazirati gotovo svugdje, npr. jetru, pluća, mozak i kosti.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Načini liječenja

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:11

Terapija izbora i prognoza bolesti ovisi o stadiju zloćudnog tumora (je li samo u jednjaku ili se proširio na druga mjesta) i općem zdravstvenom stanju bolesnika. U liječenju bolesnika sa zloćudnim tumorom jednjaka koriste se sve vrste liječenja:

kirurški zahvat (odstranjivanje zloćudnog tumora),
terapija zračenjem (korištenje visokih doza zračenja koje mogu imati različiti izvor nastanka radi uništavanja malignih stanica),
kemoterapija (korištenje lijekova radi uništavanja stanica zloćudnog tumora).
Operacija

Kirurški zahvat je najčešći izbor u liječenju zloćudnih tumora jednjaka. Liječnik ukloni jednjak i poveže preostali zdravi dio jednjaka sa želucem tako da bolesnik još uvijek može gutati. Da bi se napravila ta veza nekad se može koristiti dio crijeva ili plastična cijev. Liječnik će najčešće ukloniti i limfne čvorove oko jednjaka i prekontrolirati ih pod mikroskopom kako bi vidio sadrže li maligne stanice.

Radioterapija

Terapija zračenjem koristi rendgenske zrake ili druge visoko energetske zrake kako bi se uništile stanice zloćudnih tumora. Zračenje može biti aplicirano s aparata koji se nalazi van tijela ili tako da se unose materijali koji sadrže radijaciju kroz tanke plastične cijevi u područje gdje su nađene maligne stanice. Kada se za liječenje zloćudnih tumora jednjaka koristi terapija zračenjem, nekada se u jednjak uvodi plastična cijev kako bi se on održao otvorenim.

Kemoterapija

Kemoterapija koristi lijekove za ubijanje stanica zloćudnih tumora. Kemoterapija se može uzimati putem tableta ili se može u tijelo unositi pomoću igle kroz venu ili mišić. Kemoterapija se naziva sistemskim liječenjem zbog toga što lijek ulazi u krvotok, putuje kroz tijelo i može ubiti stanice zloćudnih tumora u cijelom tijelu. Ukoliko je zloćudni tumor u poodmaklom stadiju i više nije moguća resekcija, kirurško ili endoskopsko liječenje može ublažiti neke simptome. Jednjak može biti proširen i mogu se ugraditi proteze kako bi se pomoglo kod gutanja. Kemoterapija i terapija zračenjem mogu poboljšati tok bolesti i duljinu preživljavanja.

Terapija laserom

Laserska terapija je korištenje snažnog pulsa svjetla za uništenje karcinomskih stanica. Terapija se primjenjuje za uništenje malignih stanica koje se ne mogu kirurški odstraniti.

Fotodinamska terapija

Fotodinamsku terapiju je oblik liječenja gdje lijekovi postaju aktivni i ubijaju stanice karcinoma nakon izlaganja svjetlu.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Nuspojave liječenja

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:12

Nuspojave se razlikuju ovisno o obliku liječenja i karakteristikama pojedinog pacijenta. Liječnici vam mogu predložiti na koje načine možete ublažiti nuspojave.

Nuspojave operacija

Operacija jednjaka može uzrokovati bol i osjećaj težine u području gdje je operacija rađena, međutim bol i nelagodu se može ublažiti lijekovima protiv bolova. Pacijentima je potrebno pokazati specijalne tehnike disanja i kašljanja kako bi im pluća ostala čista.

Nuspojave kemoterapije

Kemoterapija pogađa normalne stanice, ne samo karcinomske. Nuspojave ovise o vrsti lijeka, a češće se javljaju mučnina, povraćanje, proljev, gubitak apetita, gubitak kose, rane u ustima i umor. Ove nuspojave obično nestanu nakon prestanka terapije.

Nuspojave radioterapije

Radioterapija, kao i kemoterapija pogađa normalne stanice. Nuspojave ovise o dijelu tijela koji se zrači, a najčešće se javljaju suho, bolno grlo, teškoće s gutanjem, nateknuće usana, problemi sa zubima, umor, promjene na koži i gubitak apetita.

Nuspojave laserske terapije

Laserska terapije može uzrokovati bol u tretiranom području, međutim ta neugoda se može ublažiti lijekovima protiv bolova.

Nuspojave fotodinamske terapije

Fotodinamska terapija čini oči i kožu osjetljivima na svjetlo 6 tjedana ili duže nakon terapije. Pacijentima se savjetuje izbjegavanje direktnog sunčevog svjetla i jarkog sobnog svjetla najmanje 6 tjedana. Ako pacijenti moraju izaći na sunce trebaju nositi zaštitnu odjeću i sunčane naočale. Druge privremene nuspojave mogu biti: kašljanje, otežano gutanje, bolno disanje ili nedostatak zraka.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb

Re: Karcinom jednjaka - Prevencija

PostPostao/la dr.Stern » 17 lip 2012, 07:12

Smanjiti ili potpuno prestati s pušenjem i prekomjernim konzumiranjem alkohola.
dr.Stern
Administrator/ica
 
Postovi: 1629
Pridružen/a: 25 stu 2011, 14:31
Lokacija: Zagreb


Natrag na Zloćudne (maligne) bolesti